Fiii liberalismului și nepoții declarației drepturilor omului


Ion Dezideriu Sîrbu (1919 – 1989)- filosof român, nuvelist, eseist și dramaturg, a fost o victima a regimului comunist, petrecând 6 ani (1957-1963) de temniță grea comunistă ca deținut politic. S-a născut la 28 Iunie 1919 în Petrila, Hunedoara, a murit în Craiova la 17 Septembrie 1989. Romanul său: Adio, Europa! a fost publicat postum.

Pentru cititorii mai tineri, care nu au auzit probabil niciodată despre el, redau mai jos un citat din I. D. Sîrbu. Dar și pentru noi, ceilalți, cei care deși știm adevărul despre această formidabilă figură – care ne spală rușinea colectivă și ne înnobilează istoria intelectuală a celei de a doua jumătăți a secolului 20 – nu reușim totuși să articulăm public cu suficientă fermitate și claritate ce știm. E scris în anii 80:

“Va veni o toamnă… când Europa asta lașă, stupidă și iresponsabilă nu va mai număra bobocii valorilor și culturii sale ci va culege roadele prostiei, indiferenței, scârbei detașate cu care a privit spre jalnica noastră zvârcolire. Nu vreau să mai trăiesc până atunci. Pe pielea noastră s-a experimentat până la ce limite de răbdare și murire se poate coborî prin frică și umilire – pe pielea lor se va vedea cât de lași, milogi, concesivi și trădători pot sa fie fiii liberalismului și nepoții declarației drepturilor omului.”

Pur și simplu îți ia suflarea. Cine a fost Ion Desideriu Sirbu? Iată: Biografia lui I. D. Sîrbu e cheia pentru personajul Victor Petrini din „Cel mai iubit dintre pământeni” de Marin Preda. Iar Sîrbu a fost mai mult decât iritat de asta. Și iată cum:

„Eu de aceea nu pot înghite romanul lui Preda «Cel mai iubit…», nu pentru că eroul principal a împrumutat datele tragicomice ale vieții mele, ci fiindcă, după ce face pușcărie și mină și filosofie, acest Petrini al lui rămâne la idioata întrebare ce i se pare esențială: mă iubește, sau nu mă iubește Matilda? Jalnic! (…) Petrini (nu Petrila) era fiu de muncitor, ajunge asistent universitar pe lângă cel mai mare gânditor din Cluj, apoi e arestat, soția sa ajunge ministreasă, el lucrează în mină. Până și vânătoarea de șobolani aparține biografiei mele.

Cele de mai sus ar fi ale vieţii mele valuri: sunt şi ale lui Petrini. Diferenţa ar fi următoarea: Preda pune pe Petrini să filozofeze după ureche, iar eu ştiu filosofie, şi nu din auzite. Lui Preda (încă trăia), întrebându-mă ce cred despre al său roman, i-am spus (acum îmi pare rău, era pe moarte): «Este istoria văzută prin nişte coaie triste». Şi am argumentat că despre mină, puşcărie şi filosofie nu se poate scrie din auzite, ca amator sau privitor pe gaura cheii”.

Ei bine, dragi tineri, ăsta este “standardul aur”! Ce e sub asta nu ar trebui să ne intereseze decât ca exercițiu de antropologie clinică sau teologie aplicată.

Și poate înțelegeți acum și ce poate fi în sufletul celor care, azi, după ce au trăit și țopăit 30 de ani în libertate deplină, absolută – de expresie, de gândire, de mișcare – sub pretenția că fac parte din aceeași tagmă, ligă și specie cu un I. D. Sîrbu, se trezesc în fața realității implacabile că se apropie sfârșitul și nu au fost și nu vor fi niciodată în stare să producă nici măcar o pagină, un paragraf, un rând comparabile – nu egale, cu niște fragmente de jurnal scrise pe genunchi de un fost pușcăriaș, ratat și alcoolic, din Craiova, terorizat de Securitate… Și poate asta ne ajută să înțelegem și de ce acești oameni – după o viață dedicată masturbării intelectuale exhibiționiste (sunt sigur că I. D. Sîrbu ar aproba sintagma), se întorc acum și devin cu atâta pasiune și determinare apologeți ai cenzurii și heralzi ai îngrădirii libertății de expresie.

Iar acum, după acest intermezzo, să revenim totuși la ale noastre: ne iubește, sau nu ne iubește Matilda?

source: articol scris de Dragoș Paul Aligică: [ https://www.marginaliaetc.ro/i-d-sirbu-pe-pielea-lor-se-va-vedea-cat-de-lasi-milogi-concesivi-si-tradatori-pot-sa-fie-fiii-liberalismului-si-nepotii-declaratiei-drepturilor-omului/ ]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s