Reminiscențe


Brad de craciun facut din doze de vaccin anti-COVID, la Palatul Copiilor Bucuresti, 2021

Cică mi-am pierdut echilibrul în ăștia doi ani de pandemie. M-am dezechilibrat mintal, editorial, astea. Așa o fi. Nu contest. Cred că trebuie să fii psihopat ca să nu fii afectat de ce se întâmplă. Sau poate să ai un trai suficient de izolat psihic și economic, ceva politician, bugetar șef, milionar sau așa ceva. Îți trebuie o complexitate emoțională de amibă prăjită la soare ca să nu simți că ceva nu-i în regulă. Așa că da, poate că mi-am pierdut imparțialitatea și poate luciditatea din cauza presiunii provocate de pandemie. Pandemia – acest termen atotcuprinzător care scuză orice. A devenit ca o forță tractoare mistică, o energie cosmică întunecată care deturnează în moduri misterioase, fără nicio contribuție din partea noastră. Pandemia a afectat totul de capul ei, de la economie și până la calitatea relațiilor interumane. Tot ce am putut face noi a fost să ridicăm din umeri: ”Nu noi suntem de vină, domnule, ci pandemia asta.” Nu noi, prin decizii imbecile, prin panică, prin virulență, agresivitate, corupție și narcisism. Nu noi am instigat la ură, la batjocură, faliment și discriminare. Noi nu suntem responsabili pentru nimic. Nici pentru fake news, nici pentru pensionari batjocoriți, nici pentru cronici ignorați. Nici pentru sărăcirea sau vulnerabilizarea unor categorii sociale, nici pentru sănătatea psihică a copiilor sau pentru babe ținute degeaba în frig.

Frate, potolește-te că vine ziua națională! Vine Crăciunul. Vrem și noi să bem o citirică și să mai râdem. Man, linitește-te că ți-ai pierdut echilibrul! Întoarce-te la calm și luciditate! După ce ne-ai văzut cum am împrăștiat cu panică și ură timp de doi ani de zile, cum am înjurat săraci, bolnavi și cadavre, după ce am batjocorit suferința altora pentru că era mai puțin nobilă decât a noastră, am vrea să uiți și să-ți revii la normal! Calmează-te! Am vrea să treci cu vederea cât am fost de scârbe și canalii, să te întorci cuminte la glumițele tale despre sex! Mai zi una despre pizdă! Fă-ne să râdem, boss! Fii maimuțica noastră! Amuză-ne ca un clovn amnezic și redus mintal. Bea un pahar cu oamenii care nu vor să te vadă pentru că nu porți mască la tine în casă. Ieși și socializează cu ăștia care se uită urât când îți săruți femeia pe stradă. Distrează-te ca să-ți revii. Du-te și înghesuie-te la spiritul sărbătorilor certificate ca fiind verzi. Stai la coadă la scanare pentru trei ciurucuri la suprapreț. Uită-te în vitrine și prefă-te că totul e ok. Lasă-ne să ne bucurăm de sărbători, dom dom să-nălțăm… să uităm cât am fost de șerpi veninoși și proști manipulați de panică irațională! Ce să faci… n-ai ce să faci! Lasă-ne cu astea… că ne-am săturat! Ești tulburat. Nu porți două măști, nu vrei scanare, dar ce pula mea vrei tu!?! Mai du-te dracu cu aberațiile tale de libertarieni anarhiști! Nu mai ești amuzant. E păcat! Ia uite ce liniște e, ce pace, ce astea și tu insiști să ne tulburi fofârlica prin care pretindem că n-am contribuit cu nimic la debandadă. Lasă-ne să ne prefacem că n-am participat activ la toate imbecilitățile alegând schizofrenia digitală și oscilația emoțională patologică. Noi n-am contribuit cu nimic, man. E pandemia asta, dar o să treacă și o să ne revenim la noul normal. Acum suntem pe zen, pe wellness, echilibru emoțional și astea. Ne cam plictisești. Erai așa talentat și funny… Ce trist că ai ales să nu mai fii amuzant taman acum când aveam ocazia să dăm uitării toată contribuția noastră la otrăvirea trăirii. ”

Recunosc, sunt cam stresat și acrit. Am muncit tot anul ca un bou. fără nicio zi de pauză, doar ca să ies din falimentul de anul trecut. Un an de iad. De foame și sperietură. Am reușit să-mi plătesc toate datoriile și să revin pe zero. Fără niciun fel de ajutor de la stat, ba dimpotrivă. Am reușit să țin vii relațiile cu clienții cocoșați de griji și de amenințarea aceluiași faliment. În tot acest timp, lumea bună care trăiește cu mâna întinsă la stat, care scrie din mila și banii puterii, a ținut să-mi explice zilnic de ce sunt un socialist tâmpit, un extremist periculos, un troglodit care nu merită drepturi. Oamenii care n-au lipit două fiare în viața lor și n-au prins un șurub, mi-au explicat cu superioritate cum se face munca și cine o merită. Scriitorii de curte și sinecuriștii mi-au explicat cât de periculoasă e independența și cât de elevator este servilismul. Pensionarii de 45 de ani mi-au dat lecții de succes și privatizare. Coafezele și poetele de iarmaroc mi-au ținut lecții de liberalizare și macroeconomie. Mda… vă dau dreptate! Mi-am cam pierdut maimuțăreala care mă făcea simpatic. Asta pentru că nu știu dacă vreau să mai fiu simpatic unei gropi de șerpi veninoși care sugrumă frumosul din viață, de dragul unei ordini și liniști cu care nu i-a însărcinat nimeni.

Articol scris de Dan Pavel @ 30 Noiembrie 2021 (MeWe)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s