Panorama Iezer-Papusa

Pe carari cu multa iarba spre Vf. Papusa


Mda, un nou weekend (prelungit)… un nou munte, asadar ne-am hotarat sa iesim din zona Bucegi de data asta… Si unde? Pai ne-am gandit ca e randul unei incursiuni in masivul Iezer-Papusa.

O extraordinara descriere a muntilor Iezer-Papusa am gasit-o pe net, unde credeti? Nu pe site-urile de munte, nici pe wikipedia, nu, nu… ci pe un site de…. turism, da, de turism… ma rog poate si ei au copiat-o de undeva, in fine, o redau aici pentru ca e prea tare (pun textului si ghilimelele de rigoare).

Muntii Iezer – Papusa sunt ridicati intre cursurile superioare ale raului Doamnei si Dambovitei, care ii delimiteaza la nord, nord-vest si vest, catre inaltele culmi ale Fagarasului, precum si la est, catre creasta Pietrei Craiului. O larga cununa de culmi inalte si golase, depasind de multe ori altitudinea de 2300-2400m, se oranduieste armonios in jurul obarsiilor unuia din principalele cursuri de apa argesene – Raul Targului, sprijinindu-se pe doi piloni puternici – Vf. Iezerul Mare, de 2462m si Vf. Papusa, de 2391m, ale caror creste alcatuiesc complexul montan care poarta denumirea de Muntii Iezer-Papusa.

Muntii Iezer Papusa prezinta doua mari compartimente:

  • Iezerul Mare, compartimentul de apus al muntilor Iezer, delimitat de vaile raului Targului, la est, incepand de la izvoarele vaii Cuca pana in aval de comuna Leresti, precum si de raul Doamnei, la vest si nord-vest, prin afluentul acestuia.
  • Papusa, compartimentul de rasarit al muntilor Iezer, apare ca un imens trunchi de con a carui baza s-ar identifica cu cursul superior al raului Dambovita, care ii da ocol printr-un larg arc de cerc si al carui varf atinge altitudinea de 2391m.

Reteaua de ape curgatoare este tributara raului Doamnei, prin afluentii sai, colectori de izvoare sau paraie de munte, ca: Raul Targului, Bratia, Argesel si raului Dambovitei, prin afluentii sai, incepand de la izvoarele ei din Boarcasu si Coltii lui Andrei, pana la Rausorul.

Pe teritoriul muntilor Iezer este semnalat un singur obiectiv din categoria celor declarate monumente ale naturii si puse sub ocrotirea legii, si anume Rezervatia paleontologica si geologica Albestii de Muscel, situata in perimetrul satului Albesti, comuna Albestii de Muscel, la 15 km de la Campulung. Este un complex care insumeaza doua monumente ale naturii –Calcarele numulitice eocene, bogate in urme ale unor fosile de numuliti, in suprafata de 3600mp, precum si Granitele de Albesti, o masa de roci eruptive in mijlocul unor sisturi cristaline predominante, cu o suprafata de 300mp.” (am inchis ghilimelele 🙂 Tare, nu?

Cam asa arata Masivul Iezer-Papusa din avion 🙂

Muntii Iezer-Papusa (vedere din avion)
Masivul Iezer-Papusa (vedere din avion)

Pe Iezer-Papusa poti urca din mai multe locuri, dar noi am ales varianta “standard” daca pot spune asa, adica pe la Cabana Voina.

Am plecat din Bucuresti pe 17 Iulie 2014, Joi seara catre Pitesti apoi Campulung Muscel. Cabana Voina unde vroiam sa stam era full, nu mai erau locuri cu toate ca pe site-ul cabanei scrie ca are 140 locuri de cazare. Ne-am cazat la o pensiune in satul Leresti (trebuie sa treci prin acest sat ca sa ajungi la cabana Voina). Din Campulung Muscel, faci cam 10 minute cu masina pana in satul Leresti. Apoi din sat, un drum foarte bun, modernizat recent (cu fonduri europene, sic!) te duce pana la Cabana Voina (aprox. 20km) mergand pe langa lacul de acumulare Rausorul.

Lacul de acumulare Rausorul
Lacul de acumulare Rausorul

Pe drumul dintre satul Leresti si Cabana Voina mai sunt pensiuni cu cazare, dar probabil neavand reclama pe net, nu am stiut de ele. Ne-am cazat la Pensiunea Jupanitei, care pe site scrie ca are 4 **** dar nu va lasati amagiti, pretul e de 3 *** dar conditiile sunt de 2 ** cu indulgenta.

Eh, dar de ce sa ne suparam? Am venit doar sa dormim acolo, nu? Sa nu lasam detalii de astea minore sa ne strice tura.  So, let’s back to our bussines. Pentru ca am plecat tarziu din Bucuresti, am ajuns foarte tarziu, in jur de 1:30 AM. In fine, cert e ca ne-am culcat pe la 3:00 AM dimineata. Initial planuisem sa ne trezim la 08:00 sa luam micul dejun rapid si pe la 09:30 sa fim in traseu. Eh dar asta doar o planuisem, pentru ca nu ne-a iesit. Evident ne-am trezit pe la 09:00 parca, si pana am mancat s-a facut de ora 10:00, am pornit-o spre Cabana Voina. Pe drum am tinut neaparat sa beau o cafea buna la cabana, pentru ca cea pe care mi-au dat-o la pensiune era de o zi in urma, reincalzita, si de aceea avea un gust infect.

Am ajuns in sfarsit si la Cabana Voina.

Cabana Voina
Cabana Voina

Am baut o cafea super, numai ca se facuse de ora 11:00. Planuisem (iarasi) sa mergem pe Vf. Iezerul Mare intai si apoi pe Papusa, numai ca traseul pe care vroiam sa-l parcurgem pentru Vf. Iezer era de 7 ore urcus. Hmmm, ora 11 + 7 = deci pe la ora 18:00 eram in varf, pai si noi cand mai “balarim” (adica sa stam pe iarba) pe varf pentru ca taman la ora aia trebuie sa coboram.  Nu merge, trebuie sa schimbam ordinea varfurilor. Decidem sa urcam pe Vf. Papusa astazi si a doua zi pe Iezerul Mare. Zis si facut, ne uitam pe harta (si pe indicatoare) si nu avem de ales decat un traseu de 5 ore urcus plus vreo 3 ore coborat (pe indicatoare scrie 3½ – 4 ore coborat, dar noi suntem meseriasi la coborat in viteza), deci traseul asta il facem azi.

Indicator BA spre Vf. Papusa
Indicator BA spre Vf. Papusa

Traseul pe care urma sa mergem era asa: Cabana Voina > Cabana Cuca > drum forestier 10 min, apoi cotit scurt in stanga si poteca intra in urcus sustinut prin padure pana la golul alpin, si de acolo dupa ce intalnim 2 stane (din care una parasita) ajungem pe varf. Din pacate coborarea pe acelasi traseu, nu exista altul decat daca mergi pe creasta pana in Vf. Batrana si cobori pe Plaiul lui Patru, dar parca am mentionat cat e ceasul acum, nu? E ora 11:00AM… E foarte tarziu, so forget it…. coboram pe unde am venit.

Hai, ne luam mersul, ajungem repede la Cabana Cuca. Sa nu uit sa precizez: de la Cabana Voina la Cabana Cuca este un drum forestier bunut pana aproape de Cuca, exista totusi o portiune pana sa ajungi la Cuca unde nu prea merge traversata cu masini mici, poate cu vreun “Gip” sau ceva cu garda mai mare la sol…. Pe portiunea aia drumul e stricat de “rahatii care taie paduri”, pai de ce credeati ca e stricat? Oricum de acolo de unde e stricat drumul (si unde lasi masina) si pana la cabana Cuca sunt 10 minute de mers pe jos, adica nimic. Asta scuteste o ora de mers pe jos pe drum forestier (urasc sa merg pe jos pe drumuri forestiere, sunt plicticoase si mai vezi si o multime de copaci taiati…. imi vine rau). Ajungem la Cuca. Nu era nimeni, cabanierul era plecat. Plecam mai departe. Cotim stanga (exista si indicator).

Cabana Cuca
Cabana Cuca

Si apoi prin padure, dupa vreo 2 ore jumatate iesim in golul alpin. Vremea era inchisa, varfurile erau in ceata, totusi pana pe la alt. de 2000m era bine, ceata nu cobora mai jos.

Varfurile erau in ceata
Varfurile erau in ceata

Noi eram obositi, nedormiti, vremea inchisa nu prea tinea cu noi,

Iesim in golul alpin
Iesim in golul alpin

Intalnim si stana parasita.

La stana
La stana

Mai sus ne intalnim deja cu prietenul care ne-a simtit si a venit intr-o viteza la noi, vociferand…. Toate ca toate, dar avea cainele asta niste ochi neadevarati…

Prietenul cu care am mancat
Prietenul cu care am mancat

Ne-am oprit la o gustarica, si el cu noi, ne imprietenisem evident, nu s-a miscat de langa noi, practic am mancat jumate-jumate cu el…

IMAG1156_LR_enhanced_Vf_Papusa

Mai departe, inca o stana… pesemne a prietenului care avea si frati dar noi deja aveam pile.

Stana 2
Stana 2

Eh, si de aici, incepe sa ni se deschida niste privelisti cat decat frumoase, mai aveam un pic, ne apropiam incet si sigur de varf (aprox. 1 ora). Ceata persista, trageam mereu cu ochiul spre est, trebuia deja sa vedem creasta Pietrei Craiului, dar ceata nu si nu…

Craiul nu se lasa vazut...
Craiul nu se lasa vazut…

In schimb privind spre vest, e altceva, vedeam si Plaiul lui Patru si Valea Fracea, ambele pornesc din Vf. Batrana, vedeam Vf. Rosu si Vf. Iezerul Mare. In nori (sau ceata) este Vf. Batrana.

Paliul lui Patru, Vf. Rosu, Vf. Iezerul Mare
Paliul lui Patru, Vf. Rosu, Vf. Iezerul Mare, plus predominant ceata

Urcam, urcam si inevitabil ne apropiem de ceata….

Ceata
Ceata

Ok. de aici nu prea mai avem de ales, decidem totusi sa mergem pana in varf (mai aveam vreo 10 min de mers, dar noi nu stiam asta).

Finally, ajungem si in varf, cand ne uitam in jur, stupoare….. ceata peste tot…. 🙂

Selfie pe Vf. Papusa
Selfie pe Vf. Papusa

Dupa ce ne facem un “selfie” de rigoare pe varf, ne hotaram sa coboram 200-300 m mai jos unde sa gasim un loc (fara ceata) sa “balarim” vreo ora, poate doua.  Intre timp se cam intetise vantul.

Coboram 200-300 m mai jos de pe varf, sa iesim din ceata
Coboram 200-300 m mai jos de pe varf, sa iesim din ceata
Coboram 200-300 m mai jos de pe varf, sa iesim din ceata
Coboram 200-300 m mai jos de pe varf, sa iesim din ceata, iata ca se vede luminita de la capatul tunelului…

Am gasit si locul pentru “balarit”, la adapost de vantul care sufla la greu, undeva un pic mai sus de Saua Gradisteanu.  Anca s-a imbracat, oricum ea e mai friguroasa.

La adapostul stancii
La adapostul stancii
La adapostul stancii
Ne punem pe gustareala

Ne punem pe ciugulit ceva si pe admirat… Privelistile sunt intradevar superbe…

Un pic mai sus de Saua Gradisteanu
Un pic mai sus de Saua Gradisteanu
Se vede Lacul de acumulare Rausorul de unde am venit
Se vede Lacul de acumulare Rausorul de unde am venit

Un zoom pe lac…

Zoom pe lacul Rausorul din Saua Gradisteanu
Zoom pe lacul Rausorul din Saua Gradisteanu

De acolo am venit. Se vede atat lacul de acumulare cu barajul cat si satul Leresti si Campulung de aici din Saua Gradisteanu.

O privire catre creasta
O privire catre creasta

Tragem un ochi mai aproape si la Vf. Iezerul Mare (2,462m) pe care vom urca a doua zi.

Vf. Iezerul Mare (mijloc) - 2,462m
Vf. Iezerul Mare (mijloc) – 2,462m

Interesant este faptul ca atat timp cat am urcat pe Papusa acest varf nu a fost in ceata, dimpotriva ceata a fost mai mereu pe jumatatea asta a crestei (cu Papusa), cealalta jumatate nefiind acoperita cu ceata.

Dar si ceata are farmecul ei si ne ofera un spectacol frumos….

Farmecul cetii
Farmecul cetii
DSC_9483_LR_enhanced_Vf_Papusa
Farmecul cetii
road to forever....
Road to forever….
Or road to perdition....
Or road to perdition….

Am mancat, ne-am clatit ochii, ne-am odihnit, inca eram Zen, ne pregateam de plecare…. cand incepuse sa picure asa cativa stropi, Vf. Iezer a intrat si el in ceata (pentru putin timp insa)…. Toate ca toate dar incepuse sa ploua, acestea fiind spuse ne-am luat mersul, eram in creasta, iar pana la liziera padurii sa tot fie vreo 1½ de coborat.

Incepem coborarea
Incepem coborarea

De la cateva picaturi de care nu ne-am speriat initial, ploaia s-a intetit si a devenit ploaie in toata regula, dar noi avem intotdeauna pelerine….

se vede si liziera padurii
se vede si liziera padurii

Peisajele raman frumoase….

in ciuda ploii
in ciuda ploii

Taman cand ne-am apropiat de padure, s-a oprit si ploaia, asa ca am facut un ultim popas la stana parasita unde ne-am facut selfie-uri…. 🙂

selfie eu
selfie eu
selfie ea
selfie ea
selfie eu si ea
selfie eu si ea

Plecam mai departe, eram cam uzi si pentru ca era cam frig, coboram repede prin padure, si ajungem repede la cabana Cuca, cerem 2 ceaiuri si surpriza, la cabana focul ardea, ne-am asezat pe bancute si ne-am incalzit la un strasnic foc de lemne. Ca sa fie complet, cabanierul baga si o muzica placuta…. Nu se poate descrie in cuvinte, trebuie sa fi fost acolo…

Foc binevenit
Foc binevenit
la "gura" focului
la “gura” focului
evident un selfie la cald :-)
evident un selfie la cald 🙂
sculptura
sculptura

A fost super, am stat acolo cel putin o ora… in cele din urma am plecat gandindu-ne la ascensiunea pe Iezerul Mare de a doua zi, dar nu aveam de unde sa stim ca n-o s-o onoram din cauza ploii, si ca vom urca abia Duminica (a treia zi), o zi cu o vreme superba cum n-am vazut demult.

Dar asta o povestim in jurnalul urmator.


Toate bune!


2 thoughts on “Pe carari cu multa iarba spre Vf. Papusa”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s