Profesioniștii urii


Există numeroase pagini deținute de profesioniști ai urii. Și la extrema dreaptă, neo-legio, cu accente taliban ortodoxiste, și la extrema progresismului radicalizat. Nu doar pentru că extremele se ating, proprietarii acestui tip de ”tribună” FB au câteva note comune: au undeva între 25-35 de ani și dau vina pe toată lumea (modernitatea tehnologică, secularizare sau dimpotrivă, BOR și ”sistemul” statal) pentru că ei, personal, au făcut rahatul praf. Adică n-au nici studii serioase, nici joburi, nici realizări profesionale, nici proiecte duse la capăt, nici planuri abia schițate în mintea lor încinsă de furie.

N-au decât ura, dorința de a sparge cu ciocanul orice, de a umple pușcăriile, de a umple cu ”alții” leninista ”ladă de gunoi a istoriei”. Profilul lor e vacant la rubrica ”despre”. Sunt modești, discreți, nu vor să se laude cu ce au înfăptuit prin propriile forțe. Pompează venin la orice postare. Lumea e nedreaptă. Trebuie distrusă și refăcută din temelii (în cazul talibanilor orto-legio, trebuie să revenim cu totul într-o societate patriarhală, anistorică, voevodală, autarhică și mai ales ”mândră”, care nu ”stă în genunchi” etc).

Ce-i de făcut cu acești tineri? Spectacolul e lamentabil. Eșecul uman, moral și comunitar se dovedește, în cazul lor, exasperant. Trebuie să le spunem, cum putem, că au încă șansa de a funcționa omenește, de a-și căuta sensul, de a face și ceva util pentru România…

Un articol de Teodor Baconschi https://www.marginaliaetc.ro/teodor-baconschi-profesionistii-urii/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s