TL;DR;


TL;DR; => În timp ce acronimul folosit pe internet poate critica o scriere ca fiind prea lungă, este adesea folosit pentru a oferi un rezumat util, înțelept sau critic al unei povești mult mai lungi sau a unui fenomen complicat.

Pentru James Damore, inginerul concediat de Google din cauza unei opinii în ceea ce privește diversitatea (gender). Mai multe aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Google%27s_Ideological_Echo_Chamber

TLDR: O formă sinistră de discriminare folosită de generația ”woke”, de societatea treziților, este termenul ”boomer”. Vine de la ”baby boomer”, adică generațiile anilor 45-60 când a explodat natalitatea în Vest, din pricina prosperității, și au fost interzise avorturile în Est. Treziții îi fac ”boomeri” pe toți cei trecuți de 35-40 de ani pentru că, prin definiție, generația ”woke” este una de ignoranți narcisiști care tânjesc după atenție și confirmare, dar nu cunosc și nu sunt câtuși de puțin interesați de cunoașterea istoriei. Boomer s-ar putea aplica mai degrabă părinților și bunicilor noștri, nu nouă celor de 35+ (gen X), dar n-are importanță asta. Sunt foarte populare expresiile ”ok boomer” și ”shut up boomer”. Ambele înseamnă același lucru, că oamenii în vârstă nu mai au dreptul să vorbească. Presupune că vârstnicii sunt irelevanți pentru progresul socio-cultural al planetei, că sunt înapoiați ideologic și că au făcut foarte mult rău în trecut. Din nefericire, nu-și dau seama și nici măcar nu le pasă că vârstnicii sunt una din cele mai discriminate categorii sociale din lume. Cu mult mai discriminată și mai vulnerabilă decât femeile din Europa sau persoanele de culoare din Statele Unite.

Curios este că generația boomerilor este responsabilă pentru răspândirea feminismului, pentru legislație egalitaristă, pentru lupta împotriva discriminării rasiale, răspândirea democrației și un spirit al timpului care a schimbat lumea în bine. Boomerii sunt responsabili pentru Uniunea Europeană, promovarea politicilor NATO, pentru finanțarea și transformarea OMS într-o forță globală care a eradicat o grămadă de boli pe planetă. Totul e făcut de boomeri, de la computere personale și internet, de la comunicare în masă și până la feminism autentic. Generațiile părinților și bunicilor noștri sunt responsabile pentru dezvoltarea și răspândirea tuturor structurilor democratice, politice, științifice, educaționale și medicale care ne permit nouă astăzi să trăim în cele mai prospere și pașnice timpuri din istoria planetei. Generațiile părinților și bunicilor noștri sunt responsabile pentru căderea comunismului, pentru dezvoltarea sistemelor social-democratice care au făcut educația accesibilă în toată Europa și medicina accesibilă tuturor.

Sunt responsabile pentru toate teoriile politice sau științifice moderne, pentru jumătate de secol de cercetare și inovație, dar și pentru un tezaur cultural inestimabil căruia ne-am putea dedica toată viața fără să-l putem aprofunda în întregimea lui.

Cu toate astea, milenialii îi înfierează ca pe niște ticăloși, deși profită din plin de tot ce au construit boomerii. Aparent, bătrânii nu mai au voie să vorbească pentru că cei care au scris și votat primele legi împotriva rasismului sunt rasiști. Generațiile care au mărșăluit alături de negri și femei, au scris și au votat legi favorabile femeilor sunt brusc misogine. Generațiile care au vindecat boli, au clădit toată infrastructura și au luptat împotriva sărăciei sunt doar ucigașe. A fi boomer e un blestem al irelevanței, o formă de discriminare la fel ca celelalte. Este o etichetă, ca oricare alta, pusă de reduși mintal care nu sunt și n-au fost niciodată pentru egalitate sau pentru defavorizați. Este aceeași etichetă ca ”termen rasist pe care nu-l pot folosi aici”, ”târfă”, ”sărac”, ”bărbat alb”, ”cis-sexual” și alte etichete. La fel ca și etichetele de ”homofob”, ”rasist”, ”sexist”, sunt menite să reducă oameni la tăcere, să-i împartă pe grupuri și să-i facă mai ușor de combătut. Este o formă de negaționism și revizionism care reduce tot trecutul la ticăloșie și irelevanță. Etichetele sunt arma proștilor incapabili să se apere cu armele culturii sau ale rațiunii, dar vor neapărat să aibă dreptate. De aceea se luptă activ împotriva tezaurului cultural, împotriva limbajului și a drepturilor individuale. Luptă împotriva răspândirii și schimbului de idei în sine pentru că nu au arme pentru a combate idei. Nu pentru că toate acestea ar fi implicit rasiste și sexiste, ci pentru că activismul de tastatură este mult mai ușor de făcut decât culturalizarea. A interzice e mai ușor decât a tolera sau accepta. Polemicile intelectuale sunt grele și necesită mult efort. Istoria e greu de studiat și e stufoasă. Confruntările de idei sunt deseori dificile și ofensatoare. E mai ușor și mai sigur să fii treaz la tastatură și să dai copy/paste la păreri gata ambalate, decât să fii treaz în fața unui tezaur cultural stufos care te obligă să studiezi înainte să-ți formezi o opinie coerentă. E mai ușor să dai foc la magazine, să interzici cărți, să amuțești voci și să dărâmi statui, decât să petreci 20 de ani de studiu pentru a veni cu o nouă teorie economică sau politică. Au senzația că marxismul e ceva nou pentru că nu s-au mai confruntat cu el niciodată și au senzația că, dacă-l numesc diferit, nu ne prindem.

Generația treziților “woke” este cea mai adormită generație din ultimele secole și este prima generație crescută să creadă că totul i se cuvine. Să creadă că merită totul fără efort și sacrificii. Este cea mai prosperă generație pe care a avut-o planeta vreodată, dar și cea mai intolerantă. Membrii ei pun preț pe un respect despre care nu știu că se câștigă, dar nu sunt dispuși să respecte la rândul lor pe nimeni. Sunt mai rasiști, sexiști și dornici de discriminare decât vechile generații. Împart tot pe culori, pe grupuri, pe sexe. Doar că mai împart și pe vârste, pe categorii sociale, pe idei, pe ranguri și obediență. Se aruncă cel mai ușor la etichetat oameni și la judecat fără scrupule. Aici e vina noastră și a ”boomerilor”. I-am crescut încercând să le oferim totul, să nu sufere cum am suferit noi în frig și-n beznă. Să nu simtă pericolul și nedreptatea cum le-am simțit noi. Părinții noștri au încercat să ne protejeze de războaie, de revoluții sângeroase, de pericolele sărăciei extreme și a bolilor cu care crescuseră ei. Ne-au cocoloșit și ne-au promis imposibilul – o lume perfectă. Ne-au amplificat narcisismul și răsfățul până am ajuns să le sărim la jugulară. Fiind crescuți în bule izolate de pericolele vieții, neștiind ce înseamnă sărăcia și nedreptatea reală, treziții au făcut un șoc când au ieșit în lume și au văzut cum e viața de fapt. Asta caută acum – un sistem ermetic de bule izolate în care nu se poate întâmpla nimic rău niciodată, în care nimeni nu discută despre nimic ostil sau ofensator și în care totul este controlabil. Vor să nege însăși natura umană pentru că e mult prea dificil și sângeros de luptat cu ea.

Ori natura umană nu poate fi schimbată. Violența și tirania există și vor exista mereu. Face parte din noi, din animalul om, de când am ieșit din oceane și am făcut primii pași. Tot ce putem face este să fim pregătiți pentru ea, să implementăm sisteme defensive care să protejeze libertatea, egalitatea și democrația. Tot ce putem face este să ne pregătim psihologic și cultural pentru viață, pentru ofensă și violență. Pentru situația în care cineva scapă de sub control și va trebui să ne organizăm violent și ofensator împotriva unui tiran. Cu bule și crize de personalitate nu vom reuși niciodată. Nu vom reuși cu răsfăț și colaps emoțional pe rețele. E o mare diferență între un individ care spune cuvântul ”negru” și un tiran care bagă milioane de oameni în crematoriu. Tinerele generații nu înțeleg că, după ce ai avut de a face cu regimuri care executau oameni pe stradă și te făceau dispărut dacă nu corespundeai ideologic, ajungi să te sperii foarte tare de ideologie. Lupta împotriva fascismului și a neo-marxismului nu este numai o datorie, dar ajunge să facă parte din instinct. Capeți intoleranță la dictaturi, fie și cele de pe internet. Te impresionează mai greu noile definiții de abuz și sexism atunci când ai văzut-o, cu ochii tăi, pe maică-ta persecutată de securiști pentru că încerca să divorțeze de un bărbat abuzator. Tirania nu se strivește cu crizuțe de personalitate și plânsete cu muci pe net. Până una alta, boomerii schimbă lumea și în ziua de azi. Sunt tot în politică, votează conștiincios și au un efect mult mai pronunțat asupra societății moderne decât toată retardarea asta emoțională pe care o fac activiștii. Civismul treziților de pe Instagram rămâne pe Instagram. Știu că e lung textul, de-aia tinerele generații au inventat abrevierea TLDR – nici măcar nu-s dispuși să citească despre lumea pe care vor s-o dărâme și s-o reclădească.

George Carlin: “Pack your shit folks, we are going away (mostly to gulag)”.

Tl;dr or tldr stands for “too long; didn’t read.”

source: un articol scris de Dan Pavel [ https://www.facebook.com/dan.v.pavel ]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s