Ban / Cancel / Strike on Social Media


Inițial n-am înțeles de ce eu am primit 220 zile de restricționare a contului de Facebook, doar anul ăsta, iar Șoșoacă a fost liberă să facă spume rozalii în tot acest timp. Pe urmă am înțeles. Șoșoacă e o sperietoare extrem de folositoare orânduirii și firului narativ oficial, pe când eu sunt un biet civil și nu-s folositor nimănui. Ea elucubrează cu fake news, sterilități pe trei generații, cabale sioniste și tot felul de aberații. Se ocupă punctual cu instigare la ură și violență, cu deturnarea oricărei conversații de la rațional și argumentativ, la emoțional și ideologic. Eu am instigat la calm și cumpătare, am scris împotriva panicii, împotriva autoritarismului și a discriminării. Șoșoacă & Co huzurește online și urcă în algoritm pentru că trebuie dată exemplu. E un exemplu extrem de folositor pentru cei care vor să înăbușească orice îngrijorare lucidă, orice formă de protest legitim și orice voce care pune întrebări fără răspunsuri facile. Astfel, oricine aduce obiecții raționale, oricine vrea să delimiteze pandemia de politică, adevărul de conspiraționism și epidemiologia de ideologie, este comparat imediat cu Șoșoacă – Dacă nu ești cu noi, ești cu Șoșoacă! Ești conspiraționist, ești d-ăla cu cipurile în creier și cu sterilitatea pe trei generații. Quanonist cu Bilgheiț și cu folie de staniol pe cap!

E interesant că instigarea la violență, la ură de clasă, în special împotriva săracilor și nesupușilor, este un hobby extrem de popular pe Facebook. Nu-l stăvilește nimeni. Toți șoșocii și caramitrii, toroipanele de comunicare din ambele tabere de extremiști, au un succes nebun și conturile asigurate pe rețele. N-am văzut să fie blocați vreodată, să fie reduși la tăcere. Ba dimpotrivă, li se face reclamă periodic și la televizor, unde sunt dați exemple de ”așa da” și ”așa nu”. Rețeaua cerne în mod constant mesajele și alege să prioritizeze extremele, în defavoarea moderației și cumpătării. Nu că aș fi eu vreo voce moderată, că eu fac glume cu pârț în 90% din timp, dar chiar și-așa. Au fost suficienți doi ani de manipulare algoritmică pentru a implanta sloganuri facile, opinii iraționale și cumplite disonanțe cognitive în mințile oamenilor. Sunt disonanțe devenite atât de comune încât nu mai bat la ochi nimănui. Pentru mine au devenit teribil de obositoare. Chestii de genul: Vaccinul imunizează, dar nu te scapă de boală și spitalizare, protejăm vaccinații de nevaccinați, sănătatea este o obligație față de ceilalți, nu față de noi înșine… și chestii de-astea. Sunt chestiuni înfricoșătoare ca precedent legal, etic sau moral, dar și ca dovadă de lipsă de rațiune. E recesiune de inteligență cu potențial devastator pe termen lung. Fără exemple și sperietori nu cred că se putea ajunge aici. Fără toroipane de comunicare și manipulări grosiere de presă nu cred că s-ar fi putut. Mă rog, nici n-a fost foarte greu. La câți bani au pompat Corporațiile și Europa în presă, în ultimii ani, majoritatea trusturilor au devenit un fel de Scânteia Corporatistă.

Cumva, pandemia a devenit despre progresism, curățenie economică și ecologie. O agendă deturnată complet de la sănătate și dusă într-o zonă politică neguroasă, plecată de la cercetări și ajunsă la convingeri fără tăgadă. De fiecare dată când cineva are un dubiu despre eficacitatea și impactul certificatelor verzi, presa aduce psihiatri în studio să ne vorbească despre conspiraționiști nebuni. Despre cât de patologică a devenit gândirea critică și tendința unor oameni de a nu crede orbește tot ce le servește un aparat politic corupt. De fiecare dată când cineva protestează împotriva vaccinării obligatorii, ne sunt prezentați numai analfabeții, dacă se poate dezbrăcați și pișați pe ei, sclerozați, fără dinți în gură, care se opun vaccinării obligatorii. Pentru că numai nebunii și stegarii daci s-ar putea opune vreodată segregării sanitare sau pierderii dreptului la autonomie și integritate fizică. Numai demenții, schizofrenicii sau șoșocarii s-ar putea opune ”Științei”, acest cuvânt golit de orice sens și transformat în ciocan politic – Știință: ”Eu știu știință! Am citit știința și am încredere în știință pentru că știința știe! Știința noastră e mai bună pentru că vine de la Reuters și BBC, spre deosebire de știința voastră care vine de la Moscova lui Putin! Mă duc să-mi fac booster pentru că așa mi-a spus BBC!”. Pentru că asta a ajuns știința pe rețele în ziua de azi – un formular de erou civic cu bife, o adeziune de partid. Dacă ești cu noi, ești cu știința. Te-am imunizat din pix. Dacă nu ții cu noi, vrei să moară oameni! Ești vector de infectare!

Te-ai vaccinat? – Da! – Bravo! Bifă! Ești de acord cu certificatele verzi? – Nu! – Aoleu!!! Nu primești bifă!!! Ești de acord cu vaccinarea obligatorie și excluderea din societate a nevaccinaților? – Nu!!! – Vezi că la trei bife lipsă te excludem din rândul oamenilor mișto! La patru bife lipsă îți limităm accesul la servicii pe termen nedeterminat, de nu mai poți să întri nici în ANAF să-ți contești taxele, iar la cinci bife te băgăm în faliment! Așa se face știința, bă quanonistule! Bă conspiraționistule! N-ai unde să te mai plângi, că pe rețele te suspendăm și-n instituții n-ai voie fără certificat!”.

Youtube a stins definitiv butonul de ”Dislike”. Acum putem vota negativ, dar nu mai putem vedea câte voturi negative are un videoclip. Evident că proporția de Like – Dislike era relevantă pentru că, de multe ori, atrăgea atenția cu privire la informații false, scheme piramidale și înșelăciuni. Pe Youtube, Facebook, Twitch sunt foarte populare înșelăciunile cu criptomonede, excrocheriile cu afaceri digitale și recrutarea de minori în echipe de ”gaming” în care ajung să plătească tot ei, din banii părinților, pentru un vis intangibil de a ajunge campioni la nu știu ce joc. Pe platformele astea lumea bună vinde pământ imaginar pe o planetă digitală, vinde miros de vagin îmbuteliat și creme cu plumb, exploatează minori, împinge criptomonede și NFT-uri care dispar la cinci minute după ce și-au atins țintele. Dislike-ul și comentariile contau enorm, dar era păcat să se vadă cât de disprețuiți sunt unii politicienii și cât de detestabilă a ajuns presa mainstream. Se vedeam dislike-urile sub CNN și BBC, sub Euronews și MSNBC, se vedea urât sub Biden sau Kamala Harris. Dădea nasol când se vedeau sutele de mii de reacții negative la corporații gen EA și Ubisoft care jefuiesc copii cu micro-tranzacții și-i manipulează cu jocuri de noroc mascate. Nu mai bine dezactivăm comentariile și reacțiile negative ca să destructurăm toate platformele libere și să le transformăm definitiv în PR pentru corporații și politicieni?

Distanțare de civilizație

Aș cumpăra o colibă pe undeva unde nu-mi pătrunde civilizația asta cu limba în ureche. Undeva într-un pustiu, unde nu mă scanează toți redușii cu patru clase și nu se uită covid-cultiștii urât când îmi sărut femeia fără mască. Zilele trecute mergeam cu ea de mână pe stradă și toți mascații din jur se uitau urât de parcă îi țineam cu forța și le scuipam virus pe cornee. Oricum, suntem un cuplu atipic pentru România. După 11 ani de relație, încă ne mai sărutam și mergem de mână pe stradă. Încălcăm tradiția aia românească a cuplurilor – în care consortul merge cocoșat, cu ochii beliți în Instagram-ul unei tute cu 3000 de fani care se crede Kim Kardashian, iar consoarta merge la 3 metri în spatele lui, smucind de mână un copil mult prea mic ca să țină pasul cu cireada. Deși credeam că există doar la spitalul de psihiatrie CNN, am constatat că există și-n România pacienți care își sărută femeile prim mască.

În ultima vreme am remarcat de mai multe ori că lumea a început să se uite urât când nu porți masca în spații deschise gen Grădina Botanică sau Parcul Cișmigiu. Parcă în Botanică mergeam să ne mermelim romantic și să ne tragem de țâțe, om cu persoană. Nu să stăm cu mască și cu ochii beliți ca guvizii în acvariul ăla din supermarket, așteptând să vină statul să ne prăjească pe fiecare. Ați ajuns cu toții niște milițieni nefutuți de pe Planeta Distracției. Miliția săruturilor… O societate de scelerați panicarzi care capitonează toată frumusețea vieții și-a libertății, ca să nu mai existe niciun colț ascuțit ce ne-ar putea aminti că trăim asumat. O biomasă de sclavi digitalizați pentru care imaginea contează mai mult decât integritatea. Mă rog, cert e că viața la oraș mi-a ajuns la preaplin și-mi vine îndărăt. Am căpătat o toleranță foarte scăzută la distanțați mintal, așa că m-am apucat să-mi fac planuri de mutat la țară.

Pauză de presă

După un asalt senzorial de aproape doi ani, am căpătat sindrom postraumatic de presă. Mi-au dezacordat ăștia nervii de tot. N-au crăpat toți jurnaliștii sub presiunea ultimilor ani. Mai sunt doi trei care scriu bine, mai mult opinie decât informare, dar și-ăștia sunt cu morcovul la cur că s-a radicalizat publicul. Nu vor să scrie prea moale, ca să nu-și piardă identitatea, dar nu pot să scrie nici tare că le sare asociația colivăreselor de presă la beregată. Comparativ cu jurnalismul mainstream care, mai nou, se face la baionetă, ăștia mai lucizi au rămas hipioții de presă. Pentru că în ziua de azi, oricine consumator trebuie să aibă o opinie categorică despre orice, de la hibridizare atomică și până la macroeconomie. De frica hașeristelor care mocnesc pe muchia menopauzei, furnizorii de presă sunt prinși în genul ăla de jurnalism ezoteric. Pe pace, pe astea… jurnalism bio, fără gluten. Scriu pe sub mână cum ar veni. Opinie camuflată în zona intelectuală Gică Hagi: ”Dacă era bine nu mai era rău!” și ”Vaccinați-vă ca să fie pace, man!”. Mai bagă o subversivă din când în când: ”Zece metode prin care Angela Merkel ți-a redus amprenta carbonică cu factura la întreținere”. Știți voi, analizele alea socio-economice care ascund frustrarea faptului că autorii s-au înțepat grav cu neo-liberalismul oligarhic. Ca să-și mulțumească publicul înverșunat sunt obligați să scrie frumos, jurnalism homeopat despre nimic. De la meseria asta și până la speaker motivațional la uzina de procesare Danone e o distanță foarte scurtă, de doar o recesiune economică la care ei sunt părtași în mod indirect.

Cei mai câștigați par a fi jurnaliștii pe Extern, a căror meserie o poate face și un manechin de la testele de coliziune EuroNCAP. Pleacă în minivacanță și recită declarații de la birouri de presă sau mai invită câte un ambasador în studio și-l ascultă cuminți cum minte de îngheață apele. Jurnalistul are foaia cu întrebări aprobate de la management, SRI, SIE, MAE, MApN, Iohannis, locotenent-menajera lui Iohannis, de la Sibiu, și bișonul ăla cipat cu juma de normă la FSB, iar ambasadorul are foaia cu răspunsurile aprobate de la Casa Albă, DOD, CIA, FBI, Mossad, IMF, Davos și WEF. Și ăla e interviul – o interacțiune între doi melci securistici care se pipăie timid cu ochii, în încercarea disperată de a nu se apropia prea tare de vreun adevăr. Din când în când mai apare câte-un jurnalist cu ochii umezi de sinceritate și întreabă plin de speranță copilărească: ”Cum credeți că se va termina conflictul din Afganistan, domnule ambasador?” – ”Foarte bine, domnule jurnalist!” – ”Excepțional… Aplauze! Vă apreciez mult!” – ”Și eu vă pup dulce! Multă sănătate la telespectatori!”. Evident că niciun jurnalist nu poate pune întrebări gen Guantanamo, Abu Graib, asasinate CIA, Wuhan, drone sau ceva. Își pierde accesul la VIP-uri înainte să termine de comandat una cu de toate. Nu vrea nimeni să ardă în mașină ca autoarea investigației Panama Papers. Cam ăsta a ajuns jurnalismul. Poți să fii dur numai cu săracii și cu ăia care nu votează ca cititorii tăi. În rest ciocu mic! Ca să nu lezezi prejudecățile cititorilor sau obrazul grupurilor de interese, trebuie să fii un fel de Gwyneth Paltrow a presei. Să zâmbești tâmp, să clipești delicat când iei muie de la câte-un Weinstein și să vinzi echivalentul jurnalistic al mirosului de vagin îmbuteliat. Ceva care să nu supere pe nimeni și să prindă la gușteri, gen Aleph News, doar că pe mai puțin Diazepam. Numai la ăștia afli cum să nu te speli după sex ca să fii ecologist și să economisești apa. În sfârșit pretextul perfect pentru toți nespălații din România. Sârbu a fost genial ca-n totdeauna. A reușit să inventeze o televiziune de apartament care subzistă exclusiv dintr-un Pentium 4, un iPhone și copy/paste din alte agregatoare de știri. Echivalentul televizat al unui robot algoritmic de Twitter. Aproape că dă dependență. Aleph are tonul și prezența scenică a difuzorului ăluia de pe vremea lui Ceaușescu, care venea la pachet odată cu casa și nu putea fi oprit, ci doar dat mai încet. Nu știu de ce, dar fetele alea frumoase, de pe fundalul alb, îmi amintesc de o asistentă medicală care vorbește frumos în timp ce ascunde seringa la spate. Poate, dacă ar mai lărgi încadratura aia un pic, mi-ar mai trece senzația că am venit la a treia ședință de electroșocuri. Am impresia că personalul mă tratează ca pe un pacient necooperant.

În rest, departamentul de investigații a ajuns tuta aia cu voce de găină belită care vâră microfonul în moacele pacienților sufocați de prin ATI: ”Ia ziceți, domnu troglodit, de ce nu v-ați vaccinat!?! Nu vedeți că ne ocupați paturile de spital??? Vi se pare normal???” – ”Ba m-am vaccinat, doamnă! Două doze, Faizăr!” – ”Nu-i adevărat, stimați telespectatori! Oamenii nu s-au vaccinat!!!”. Curios cum eu, ca aparținător, nu pot să intru la părinți să le aduc alinare dacă crapă în spital, dar televiziunile pot să-i frece la icre înainte de moarte. Reporterița poate să ți-i prelucreze în direct, în fața a zeci de mii de psihopați care se freacă în palme că mai mor niște nevaccinați, dar tu n-ai voie să-i mai vezi decât în sac de plastic. Scrie pe toate ușile că accesul este restricționat pentru toată lumea, mai puțin pentru personalul calificat cum ar fi medicul, infirmiera si semianalfabeta aia cu gura mare și trei vorbe la ea care circulă țanțoșă de parcă salvează vieți cu microfonul din dotare. Pe lângă malpraxis și infecții nosocomiale, se pare că pacienții din România mai trebuie să suporte și scursura umană după internare. Există o limită pe care jurnalismul românesc a atins-o demult și acum insistă să pretindă că n-a remarcat-o. Zâmbește până și Dan Diaconescu, dacă și-o fi pus dinți. După ce ne provoacă sila supremă, jurnalismul românesc ne ceartă că ne informăm din alte surse și nu mai aplaudăm cuminți ca focile dresate la doișpe volți. Când nu ne ceartă, jurnaliștii se înghesuie să dea probă de servitute la niște miliardari atractivi electoral ca o șleahtă de medievali răsturnată din căruța cu cocoșați, pe drum spre școala de măscărici voivodali. Un fel de Vocea României pentru degenerați consangvinizați politic a zecea oară. Cu ocazia acestei fraze, să nu uităm să-l felicităm și pe strategul Florin Cîțu pentru succesul fulminant în politică. Acest șahist rus mort la naștere. Așteptăm autobiografia ”Născut talent și mort speranță”, cu prolog scris din firimituri de fursec lăsate în urmă de redutabila Mungiu-Pipiddi. Redutabilă pe orizontală… S-au lepădat influencerii de Cîțu mai repede decât s-a lepădat Petru de Iisus. Și-abia ce ne crescuse și nouă economia și toată lumea era fericită. Aveam lista plină de aplaudaci care îl distribuiau toată ziua înainte să ajungă prim-ministru in vivo. Când era prim-ministru la Vama Veche era cel mai bun economist în viață. Acum nici Cîțu n-au mâncat, nici gura nu le miroase a cadavrul economic al lui Milton Friedman. Erau ăștia de dreapta, din secta lui ”te credeam băiat deștept”, care distribuiau Bloomberg și citate din Margaret Thatcher, o altă ”progresistă” celebră de la ghena istoriei. Unde sunt pupincuriștii de-altă dată… ?

Revenind la jurnalism, la ultima ședință editorială la care am participat, acum câțiva ani, toată redacția conspecta articole de pe Reuters și Mediafax, cu atitudinea aia superioară de studentă care știe că trece oricum pentru că a supt pula decanului. Până la urmă știrile sunt întotdeauna pe măsura publicului. Cum îi crești așa îi ai. Dacă tu scrii pentru intelectuali de duminică și analfabeți funcțional cu masterate în comunicare agro-zootehnică, asta atragi în jurul tău – o cireadă de snobi media care se uită la titlul publicației pe care ai citat-o crezând că e suficient ca să facă dovada autenticității. Așa că n-ar trebui să ne fie de mirare că majoritatea știrilor au ajuns: G4Media a spus că Digi a citit pe CNN că un articol de pe Twitter susținea că BBC l-a intervievat pe David Nabarro… care a spus că OMS a declarat următoarele. Știrile astea sunt concluzia firească a telefonului fără fir pentru snobi, doar că în domeniul acesta nu există un echivalent gen Șercan care să deconspire copy/paste-ul, ca-n doctoratele politicienilor noștri. Ați fi surprinși câți angajați vorbesc româna fluent și au studii de eficiență în Microsoft Word, prin CV-urile din presa românească. Ideea e că jurnalismul e și talent, nu numai meserie, dar într-o societate în care cei cu IQ de două cifre citesc doar titlul, iar cei cu IQ din trei cifre citesc și subtitlul, a ajuns să nu mai conteze sursa, conținutul sau contextul articolului. Dovada că mulți consumatori de presă nu citesc este că aleg să combată opinii cu articole care confirmă opiniile respective, doar că esența era la două paragrafe mai jos decât s-au oprit ei. Dovada că nici măcar jurnaliștii nu citesc ce scriu stă în faptul că, dacă te duci pe firul poveștii, până la sursă, constați ba că sursa nu e reală, ba că a zis altceva. E o buclă de presă în care un articol îl citează pe altul și tot așa. Faza e că Twitter aveam și noi. Jurnalism de pe canapea puteam și noi. consumatorii. Doar câte idioate scot odată la două săptămâni curbele de infectare de la naftalină și ne mai arată un grafic colorat în roșu și verde, ca să ne dovedească cât sunt ele de inteligente sau lipsite de daltonism… că nu mă prind exact. Ăsta e nivelul de informare și la noi ăștia mai cu pedigree – un grafic în două culori, un titlu cu Arial Bold și gata informarea! Practic, o bună parte din jurnaliști au devenit generatori de meme și cealaltă au devenit meme în sine. Iar noi răspândim memele mai departe, crezând că asta ne face inteligenți. E timpul să iau o pauză de la presă.

Omicron

Citeam păreri împărțite despre varianta Omicron. Unii zic că-i grav, alții că nu… Habar n-am. În primul rând este o ratare de marketing și comunicare, după părerea mea. Trebuia să-i zică Omega, ca să aibă și noua ortodoxie virală un slogan potrivit: ”Eu sunt Alfa și Omega, începutul și sfârșitul, virusul cel ce este, cel ce era și cel ce va veni!”. La final aș fi adăugat: ”Dacă ai primit această știre, trebuie să o copiezi de cinci ori și să o trimiți la toți prietenii, altfel vei avea ghinion! Dacă nu faci mărturisire Coliv19, rămâi nemăritată!”. Doamna doctor Angelique Coetzee, membră a echipei care a descoperit noua tulpină, la institutul Sud-African, a declarat că este ”o furtună într-o ceașcă de ceai”. Cuvintele ei… Eu nu știu ce să zic. Până nu se pronunță Aneta3 și Gigi24, eu nu pun botul la ce zice madam doctora. Din Africa de Sud și până în România virusul poate face mutații. De la o furtună într-un pahar cu apă poate ajunge o furtună într-o damigeană de țuică. Și-atunci să te ții! Să vezi urgie! S-ar putea să nu funcționeze nici de data asta schema noastră de tratament alcătuită din oxigen industrial, ridicat din umeri, paracetamol și infecție nosocomială. Acest Black Friday medical pur românesc – iei două la preț de una ca să te încadrezi la promoția prin care poți câștiga o rochie din sac negru de plastic sau costum de patru scânduri. Primii zece înscriși în promoție pot câștiga un incendiu la ATI.

S-ar putea să avem parte din nou de multe victime, mai ales într-o țară în care un număr alarmant de bătrâni sunt înjurați pentru că au condiții mizere de trai și boli cronice. Ultima dată când tinerii politicieni încercau să abordeze problema sărăciei, progresiștii întrebau pe rețele de ce nu fac săracii carpooling și de ce nu plimbă vaca la câmp prin aplicația de iPhone. E sublimă protipendada românească. Găsești mai multe idei raționale scrise pe faianța salonului de psihiatrie, cu cerneală de la cur, decât pe acest tărâm digital în care forfotesc zece epidemiologi pe centimetru pătrat. Ah, România… tărâmul magic în care calitatea actului medical este pe ultimul loc în UE și în care pacienții sunt tratați cu speranță și lacrimi de pisic, dar asta numai după ce s-au agravat suficient: ”Acuma n-avem ce să vă facem! Nu vă putem interna pentru că Încă aveți saturația 85 și nu v-ați pierdut mințile de tot! Sunați-ne când ajungeți la 75 și bălmăjiți de la hipoxie! Vă băgăm atunci sub tratament pe salon – lumină de reflector de trei ori pe zi, două doze șoc de reporteriță cu gura mare și-o butelie de oxigen pentru sudură! Hai sănătate! Între timp vă rugăm să nu luați nimic de capul vostru, nici măcar vitamine. Încercați să nu faceți mișcare, să stați cât mai mult în case și să nu trăiți sănătos. Așteptați până vi se face suficient de rău încât să vă dăm noi singurul tratament aprobat în România, alcătuit din 200 de miligrame de dojană, două insulte de trei ori pe zi și cinci minute de avizier al rușinii, în cadrul jurnalului de seara. Sau vaccinați-vă ca să nu vă mai filmăm! Puteți muri în continuare, mai puțini ce-i drept, dar aveți și avantajul că nu vă mai batjocorim cadavrul în piața publică.”.

Perioada 2020-2021 a fost a doua perioadă din istoria umanității în care actul medical a trecut în responsabilitatea zeloților din tribune, a presei și-a notarilor publici. Așa cum era și normal… Prima a fost în trecutul îndepărtat în care ”Știința” trimitea câte un inchizitor care investiga anusuri, cu fierul încins, pentru a stabili exact cum se face medicina pe teren. Acum nu mai avem nevoie de inchizitori pentru că avem Facebook, Google și Twitter. Avem presă medicală de specialitate care știe atâta știință încât e consens și armonie peste tot. Galeria Covid e mai Ultras decât orice altă galerie. Măcar dinamoviștii vor să te bată cinstit, nu să-ți ia și pâinea de la gură. Ai zice că trecutul îndepărtat nu e un exemplu valid, dar aparent este pentru că toți influencerii au comparat permanent viroza asta cu ciuma, cu holera, cu ebola, cu gripa spaniolă și cu scenariul din Outbreak, în încercarea disperată de a trafica senzaționalism. Așa că nu știu ce va fi cu Omicron. Cert este că eu nu mai fac doza trei. Adică am un plan, nu-mi asum riscuri degeaba. Vreau să ajung la spital, să-mi ia și mie interviu dojenitor în ATI. Când o zice găina aia guralivă că suntem în direct, îi scuip o flegmă cu virus direct în ocelii ăia de insectă dăunătoare, de-o să mă aplaude toată audiența. Nu scap de Coliv, dar mă duc împăcat la groapă. Cine ar fi crezut că ”Noul Normal” va fi lipsa totală de bun simț și umanitate. Înainte să mor, o să dau vina pe Trump, pe AUR și PSD, că m-au radicalizat. Asta ca să mă ierte toți progresiștii inteligenți după ce-mi vor face parada sicriului pe rețele. Orice în numele empatiei…

Disonanță cognitivă

Cică mi-am pierdut echilibrul în ăștia doi ani de pandemie. M-am dezechilibrat mintal, editorial, astea. Așa o fi. Nu contest. Cred că trebuie să fii psihopat ca să nu fii afectat de ce se întâmplă. Sau poate să ai un trai suficient de izolat psihic și economic, ceva politician, bugetar șef, milionar sau așa ceva. Îți trebuie o complexitate emoțională de amibă prăjită la soare ca să nu simți că ceva nu-i în regulă. Așa că da, poate că mi-am pierdut imparțialitatea și poate luciditatea din cauza presiunii provocate de pandemie. Pandemia – acest termen atotcuprinzător care scuză orice. A devenit ca o forță tractoare mistică, o energie cosmică întunecată care deturnează în moduri misterioase, fără nicio contribuție din partea noastră. Pandemia a afectat totul de capul ei, de la economie și până la calitatea relațiilor interumane. Tot ce am putut face noi a fost să ridicăm din umeri: ”Nu noi suntem de vină, domnule, ci pandemia asta. Nu noi, prin decizii imbecile, prin panică, prin virulență, agresivitate, corupție și narcisism. Nu noi am instigat la ură, la batjocură, faliment și discriminare. Noi nu suntem responsabili pentru nimic. Nici pentru fake news, nici pentru pensionari batjocoriți, nici pentru cronici ignorați. Nici pentru sărăcirea sau vulnerabilizarea unor categorii sociale, nici pentru sănătatea psihică a copiilor sau pentru babe ținute degeaba în frig.

Frate, potolește-te că vine ziua națională! Vine Crăciunul. Vrem și noi să bem o citirică și să mai râdem. Man, linitește-te că ți-ai pierdut echilibrul! Întoarce-te la calm și luciditate! După ce ne-ai văzut cum am împrăștiat cu panică și ură timp de doi ani de zile, cum am înjurat săraci, bolnavi și cadavre, după ce am batjocorit suferința altora pentru că era mai puțin nobilă decât a noastră, am vrea să uiți și să-ți revii la normal! Calmează-te! Am vrea să treci cu vederea cât am fost de scârbe și canalii, să te întorci cuminte la glumițele tale despre sex! Mai zi una despre pizdă! Fă-ne să râdem, boss! Fii maimuțica noastră! Amuză-ne ca un clovn amnezic și redus mintal. Bea un pahar cu oamenii care nu vor să te vadă pentru că nu porți mască la tine în casă. Ieși și socializează cu ăștia care se uită urât când îți săruți femeia pe stradă. Distrează-te ca să-ți revii. Du-te și înghesuie-te la spiritul sărbătorilor certificate ca fiind verzi. Stai la coadă la scanare pentru trei ciurucuri la suprapreț. Uită-te în vitrine și prefă-te că totul e ok. Lasă-ne să ne bucurăm de sărbători, dom dom să-nălțăm… să uităm cât am fost de șerpi veninoși și proști manipulați de panică irațională! Ce să faci… n-ai ce să faci! Lasă-ne cu astea… că ne-am săturat! Ești tulburat. Nu porți două măști, nu vrei scanare, dar ce pula mea vrei tu!?! Mai du-te dracu cu aberațiile tale de libertarieni anarhiști! Nu mai ești amuzant. E păcat! Ia uite ce liniște e, ce pace, ce astea și tu insiști să ne tulburi fofârlica prin care pretindem că n-am contribuit cu nimic la debandadă. Lasă-ne să ne prefacem că n-am participat activ la toate imbecilitățile alegând schizofrenia digitală și oscilația emoțională patologică. Noi n-am contribuit cu nimic, man. E pandemia asta, dar o să treacă și o să ne revenim la noul normal. Acum suntem pe zen, pe wellness, echilibru emoțional și astea. Ne cam plictisești. Erai așa talentat și funny… Ce trist că ai ales să nu mai fii amuzant taman acum când aveam ocazia să dăm uitării toată contribuția noastră la otrăvirea trăirii. ”

Recunosc, sunt cam stresat și acrit. Am muncit tot anul ca un bou. fără nicio zi de pauză, doar ca să ies din falimentul de anul trecut. Un an de iad. De foame și sperietură. Am reușit să-mi plătesc toate datoriile și să revin pe zero. Fără niciun fel de ajutor de la stat, ba dimpotrivă. Am reușit să țin vii relațiile cu clienții cocoșați de griji și de amenințarea aceluiași faliment. În tot acest timp, lumea bună care trăiește cu mâna întinsă la stat, care scrie din mila și banii puterii, a ținut să-mi explice zilnic de ce sunt un socialist tâmpit, un extremist periculos, un troglodit care nu merită drepturi. Oamenii care n-au lipit două fiare în viața lor și n-au prins un șurub, mi-au explicat cu superioritate cum se face munca și cine o merită. Scriitorii de curte și sinecuriștii mi-au explicat cât de periculoasă e independența și cât de elevator este servilismul. Pensionarii de 45 de ani mi-au dat lecții de succes și privatizare. Coafezele și poetele de iarmaroc mi-au ținut lecții de liberalizare și macroeconomie. Mda… vă dau dreptate! Mi-am cam pierdut maimuțăreala care mă făcea simpatic. Asta pentru că nu știu dacă vreau să mai fiu simpatic unei gropi de șerpi veninoși care sugrumă frumosul din viață, de dragul unei ordini și liniști cu care nu i-a însărcinat nimeni.

Tot ce mai am de spus. (TLDR)

Probabil că idealismul sau poate naivitatea copilărească m-au făcut să nu înțeleg pe ce lume trăiesc, dar sincer nu mă așteptam că vom ajunge aici. M-a surprins îngrozitor de neplăcut virulența semenilor mei, mai ales ușurința cu care s-au predat în mâinile unui sistem corupt și al unui fir narativ complet irațional. M-a șocat nivelul scăzut de inteligență și de cultură generală al vectorilor noștri, în special al jurnaliștilor români cu zeci de ani de carieră. A confunda drepturi fundamentale cum ar fi dreptul la muncă, educație, autonomie și integritate fizică, cu privilegii de genul mers la birt sau la mall, este o greșeală impardonabilă. A te opune certificatelor verzi și vaccinării obligatorii n-a fost niciodată despre mers la mall sau cu băieții la citirică. Intelighenția românească, noul politburo care domină discursul public de la începutul pandemiei, nu numai că batjocorește astfel de împotriviri, dar le comasează pe toate într-un moft conspiraționist. Le interpretează public ca pe o tulburare mintală. Cred că e a treia sau a patra oară când văd televiziuni care aduc psihiatri în direct, să ne explice cât de nebuni sunt cei ce se opun unor intervenții medicale făcute cu de-a sila, unei perimări mârșave a unui drept fundamental confundat cu un moft irațional.

Eu m-am vaccinat în mai 2021 și, chiar dacă am avut ceva efecte secundare cu care mă chinui și-acum, asta nu m-a îndemnat să fac campanie anti-vaccinare. Am suferit de artrită reactivă, tinitus, oboseală cronică, dureri articulare severe de cauză inflamatorie, cel mai probabil ca răspuns autoimun în urma vaccinării. Eram conștient că există riscuri și nu m-am supărat. În primul rând trebuia să rămân rațional, să elimin toate celelalte posibile cauze medicale, înainte să pot trage concluzia că vaccinul era problema. Șase luni mai târziu, am eliminat cam tot ce era de eliminat, deși aș fi preferat să nu umblu toată ziua pe la doctori. În al doilea rând, șansele să rămân cu sechele de durată de pe urma bolii erau la fel de mari, dacă nu mai mari. Și boala te lasă cu oboseală cronică, dureri articulare, tinitus, afectare pulmonară sau cardiacă în unele cazuri. Cumva e logic ca și mesagerul ARN să provoace aceleași reacții, în rare cazuri. Poate că reacțiile imunitare la boală și la vaccin sunt similare. Ar avea logică, dar nu mă pricep. În orice caz, efectele adverse erau suficient de rare și trecătoare încât să nu justifice o atitudine panicardă din partea mea, mai ales pentru că am ceva ”influență” online și aș fi putut înrăutăți în mod direct viața oamenilor. Ceea ce e valabil pentru mine nu poate fi universal valabil pentru toată lumea. Tocmai ăsta ar fi fost motivul pentru care nu poți călca oamenii pe beregată ca să-i vaccinezi cu de-a sila și toate deciziile astea trebuiau să rămână între medici și pacienți.

Acestea fiind spuse, efectele secundare există, sunt notabile, sunt importante și trebuie luate serios în considerare înainte de a face ALEGEREA. Asta era ideea, de fapt – alegerea trebuie să rămână. A te vaccina ca să nu intri în faliment sau ca să-ți păstrezi locul de muncă nu mai este o alegere. A te vaccina forțat ca să nu plătești spitalizări sau ca să nu pierzi dreptul la servicii medicale este înșelăciune legalizată. E șantaj cu aprobare administrativă, nu medicină. Oamenii sunt egali în fața legii, au aceleași drepturi, iar contractul social ne obligă să respectăm angajamentele pe care le-am făcut. Noi ne obligăm să plătim asigurări medicale, iar statul se obligă să ne ofere serviciile medicale atunci când avem nevoie de ele. Punct. În chestia asta nu încap alte condiții. Statul nu poate forța pe nimeni să adopte stiluri de viață. Statul nu are ce căuta în trupul sau alegerile fiecăruia, nici în privința avortului, nici a consumului alimentar, vieții sexuale sau familiale și nici a vaccinării. Eu nu pot acuza pe nimeni că am suferit după vaccinare. Am acționat în cunoștință de cauză. Mi-am asumat un risc calculat, cu un vaccin nou, bazat pe o tehnologie diferită de celelalte. Ca orice calcul de risc, calculul meu presupunea și marja de eroare – posibilitatea să iasă rău. Asta nu m-a făcut să desconsider vaccinarea ca pe o soluție, nici să evit celelalte vaccinuri sau să devin anti-știință. Vaccinurile sunt fără îndoială una din cele mai pozitive forțe din medicina modernă. Au îmbunătățit semnificativ calitatea vieții pe planetă. E mult mai simplu să faci prevenție decât tratament, iar poliomielita, variola, tetanosul, turbarea, cancerul uterin și celelalte boli pentru care există vaccinuri sunt atât de letale sau debilitante încât un calcul rațional de risc ți-ar spune imediat să te duci să te vaccinezi sau să-ți vaccinezi copiii.

Din nefericire, ceea ce nu pricep majoritatea oamenilor este că vaccinurile nu sunt egale, așa cum nici virusurile nu sunt. Mă așteptam la o reacție rațională, principială și etică din partea semenilor mei. Mă așteptam la flexibilitate intelectuală și adaptabilitate științifică. Vaccinurile astea au dovedit că nu previn transmiterea bolii, nici infectarea sau spitalizarea. Tot ce fac este să-ți îmbunătățească semnificativ șansele de supraviețuire. Au dovedit o eficiență mult mai scăzută decât s-a crezut inițial. Evident că nu e vina nimănui. Una e studiul din laborator și alta e realitatea din teren. Luptăm cu o creatură microscopică extrem de adaptabilă care, la rândul ei, luptă activ împotriva noastră. Se adaptează la armele noastre imunitare și răspunde dinamic de la o tulpină la alta. Modificată sau nu în laborator, contează mai puțin din punct de vedere practic, imunologic. Creatura se trage dintr-o familie de coronavirusuri care supraviețuiesc pe planeta asta de când există oameni și probabil că mult dinaintea apariției noastre pe pământ. Provoacă o viroză respiratorie acută, mai letală decât celelalte viroze de până acum. Ar fi trebuit să fie evident de la bun început că astfel de virusuri sunt imposibil de eradicat prin vaccinare, că bazinul biologic și virulența sunt mult prea mari pentru o abordare idealistă. Eficiența vaccinului ar fi trebuit simulată inițial și comparată cu eficiența celorlalte antigripale care își pierd eficacitatea de la un sezon la altul. Asta înainte de a politiza epidemiologia. Ar fi trebuit să fie clar că strategia Zero Covid e un basm pentru copii, la fel ca orice altă strategie ”Zero”, de la zero gripă, la zero infecții respiratorii.

Singurul virus eradicat până acum este Variola care are un mecanism similar de transmitere, dar nu făcea zeci de mutații sezoniere, cum fac coronavirusurile. Eforturile de eradicare a Variolei au durat mai bine de 150 de ani. În cel mai optimist caz cu putință, dacă ar fi fost eradicabil, SARS-CoV2 ar fi putut fi eradicat în zeci de ani de efort global susținut. În acest calcul de risc versus recompensă, ar fi trebuit să fie evident pentru toată lumea că strategia Zero Covid nu este sustenabilă. Că nu poți dinamita economia planetei, nu poți prăbuși nivelul de trai al unei treimi din populație și nu poți submina toate democrațiile pentru a salva o populație care nu mai are pentru ce să trăiască. Certificatele verzi nu ar fi avut logică nici dacă vaccinarea imuniza corespunzător, d-apoi în halul în care s-au implementat ele acum. În situația actuală, vaccinarea obligatorie și certificatele nu sunt altceva decât măsuri de delimitare socială și de sabotare a nivelului de trai, nicidecum măsuri epidemiologice. A proteja pe vaccinați de pericolul nevaccinaților e complet absurd din toate punctele de vedere. Eu m-am vaccinat ca să mă protejez pe mine, nu pe cei din jur, dar tot nu sunt ”protejat”. Nu știu câtă protecție e suficientă protecție pentru că nimeni nu are un barem bine stabilit. Totul e din pix, la plesneală. Oricum vaccinarea mea nu protejează pe nimeni atâta vreme cât rămân un posibil vector de infectare. Protejarea celorlalți ar fi putut avea logică doar dacă nu erau pedepsiți, discriminați și sabotați financiar tocmai acești ”ceilalți”. Cine sunt acești ”ceilalți” și ce drepturi mai au ei atâta vreme cât trebuie să se vaccineze ca să-și recâștige normalitatea? Cu ce îi protejăm pe aceștia când le impunem sărăcia, izolarea sau șomajul? Unii nu vor, dar alții chiar nu se pot vaccina pur și simplu. Nici eu nu mai pot. Sunt convins că n-aș muri de la doza 3 sau 4, dar calitatea vieții mi-ar fi afectată prea mult. Calculul de risc trebuie repetat des, iar acum îmi spune că prefer să risc boala decât o afectare pe termen lung sau permanentă a calității vieții.

Ar fi trebui să rămânem adaptabili la nou și la informațiile momentului. Nu să rămânem blocați doi ani de zile în aceeași buclă mintală: ”Vaccinați-vă – vaccinați-vă – vaccinați-vă! V-a scăzut protecția – vaccinați-vă din nou! Și din nou! Și din nou… ”. Nu vi se pare că asta e abordarea științifică Dănilă Prepeleac? Ce facem pe termen lung? Facem segregare sanitară și boostere la nesfârșit ca să nu stresăm un sistem medical complet inadaptabil și ineficient? Sabotăm economic categoriile cele mai vulnerabile încă cinci zece ani până înțelegem că avem de conviețuit cu virusul ăsta? Câte sute de mii de oameni trebuie să mai moară de cancer și boli cronice până vom reuși să înțelegem parametrii căsniciei în care ne-a măritat virusul din Wuhan? E foarte trist că, din toate soluțiile raționale, s-a ales tocmai politizarea și senzaționalul de presă. S-a ales ticăloșia, perimarea drepturilor fundamentale și sabotajul economic. Zeloții noii ortodoxii virale, cei care ”cred în știință”, au avut în mod constant cea mai neștiințifică și irațională abordare dintre toți. Au zbierat senzaționalism și fake news, la fel ca antivaxxerii. Au instigat la ură, violență și discriminare. Și-au făcut boostere alandala, că așa le-a spus lor BBC. Acum urlă să vaccineze copiii, deși mortalitatea Covid în rândul copiilor este mai scăzută decât mortalitatea la gripă și efectele secundare sunt mai semnificative la tineri decât la adulți. E inconștiență autorizată de zelotism, nu de vreo abordare științifică. Faptul că autoritățile medicale aprobă un vaccin pentru o categorie de vârstă nu înseamnă că o recomandă pentru toată categoria, ci că oferă medicilor posibilitatea de a folosi vaccinul pentru o persoană vulnerabilă din categoria respectivă. Fără acea aprobare, medicul nu poate vaccina un copil vulnerabil, dar asta nu înseamnă că recomandă vaccinarea otova a tuturor copiilor. Ba chiar oamenii de știință au susținut mereu că cei mici nu sunt în pericol și că, dacă sunt clinic sănătoși, preferă să-i lase să capete imunitate pe cale naturală.

Ceea ce se întâmplă azi e credință orbească, pseudo-știință și semnalare a virtuții. Nicidecum abordare științifică, calmă și rațională. Astăzi imunitatea e pe hârtie, e imunitate birocratică nu medicală. Imunologie făcută din pix sau la microfon. Umblăm cu parafe de anticorpi, cu sloganuri facile, embleme de oameni frumoși, atestate de boală și culmea e că ni se pare normal. Aud prostii uluitoare de la oameni inteligenți, cum că ne-au scăzut anticorpii și trebuie să rămânem protejați cu boostere semianuale, de parcă un sistem imunitar ar rămâne cu toți anticorpii plutind la nesfârșit. Aud cum nu contează imunitatea naturală, cum celulele de memorie nu sunt bune și doar boosterele ne mai scapă. Aud că vaccinații merită acces la tratament gratuit în caz de Covid, dar nevaccinații nu merită. Parcă rolul unui vaccin era să te scape de Covid, nu să-ți dea acces la tratament gratuit în caz de Covid? Sunteți siguri că așa funcționează vaccinurile? Mă uit cum sunt tratați bolnavii în spitale și sunt șocat, împreună cu toți cunoscuții mei care au avut rude internate. Mortalitatea în spitalele românești este cu mult mai mare decât în orice spital din Europa. Oamenii se tem să sune la 112 pentru că spitalizarea a ajuns sinonimă cu condamnarea. Când mă sună câte-un prieten să-mi spună că și-a internat părintele, aproape că îmi vine să-i spun condoleanțe. Pentru că știm. Suntem pățiți. Ne trimitem bătrânii acolo și nu se mai întorc. Ne uităm la ei cum crapă și-atât. Chemăm salvarea și ne spune că sunt bolnavi, dar nu suficient de grav bolnavi încât să meargă la spital, unde oricum nu le poate administra nimic. Până la internare și intubare, luați paracetamol. Nu bate la ochiul nimănui? Nu e absurd?

Doi ani de pandemie și nicio autoritate nu ne-a spus măcar odată să încercăm să ne păstrăm un pic sănătoși. Să facem mișcare, să mâncăm sănătos, să luăm Vitamina D și Zinc, chestii care au dovedit științific că ajută mult. Ba dimpotrivă, statul ne tot ține în case cu forța. Unde e logica în toate astea? Mie mi se pare înfricoșător, atât din punct de vedere medical, dar și ca precedent istoric. E prea multă prostie validată administrativ și acceptată mult prea ușor. Ăsta este exact motivul pentru care nimeni nu poate fi lăsat să aibă putere decizională asupra trupului altor oameni. Mai ales fără preluarea responsabilității penale pentru eventualele efecte secundare. O familie își revine într-un deceniu de pe urma unei crize economice. Majoritatea familiilor din ziua de azi au trecut deja prin două crize economice majore. Măsurile de azi limitează accesul majorității la sănătate și siguranță economică pe termen foarte lung. Nivelul scăzut de trai și de sănătate generală a populației s-a văzut inclusiv la mortalitatea covid unde săracii, cronicii și bătrânii s-au stins în proporții halucinante. Abordarea asta nu salvează pe nimeni. Doar pare că salvează. Între timp, protipendada rămâne captivă în aceleași blocaje mintale de la începutul pandemiei. Dornică de sânge și răzbunare, degrabă la discriminare, batjocură și sabotaj economic. Pentru că fiecare își vede felia lui de interes sau panică irațională și nu face niciodată conexiunea între lockdown, creșterea prețului la motorină, înzecirea costurilor de transport maritim, falimentul buticului din colț și baba care nu-și mai permite cartofii din pensie. Tot ce înțeleg oamenii ăștia este că lor le merge bine temporar, fac traficul pe site și audiența, iar restul pot să se ducă dracului. Cei mai vocali și virulenți sunt exact ăia cei mai protejați – cu nivel de trai mediu și ridicat, vaccinați și mai tineri. Ăștia sunt cei mai dispuși la discriminare și limitarea drepturilor altora. Anul următor sunt șocați că le-au crescut ratele la bancă, că n-au clienți la firmă, că nu mai fac bani și nu pricep de unde li se trage. Mai urlă o dată la săraci și la troglodiți ca să se simtă bine și să mai poată ignora încă un an cum devin la fel de săraci și troglodiți. E doar o schizofrenie care facilitează corupția, autoritarismul și cel mai mare jaf economic din istoria umanității. Nu eradichează niciun virus, nu salvează nicio viață. Doar parazitează puținele discuții lucide care au mai rămas în spațiul public. Oamenii ăștia sunt definiția idioților folositori.

Mă întreb ce voi face în mai 2022, când îmi va expira ”imunitatea” pe hârtie. Care medic și-ar asuma să-mi dea un certificat care să ateste că nu mă mai pot vaccina? Cine ar avea tupeul să înfrunte politizarea, habotnicia și propria lui prejudecată pentru a înțelege? Voi intra în rândurile celor care nu s-au vaccinat. Tot eu voi fi cel care va deveni un ”imbecil anti-știință, un conspiraționist și un troglodit care omoară oameni”. Nu credeam să apuc vremurile în care distanțarea socială să devină o opțiune de păstrare a sănătății mintale, dar am început să-mi evit semenii. Nu mi-e frică de nicio boală mai mult decât de boala mintală deghizată în civism și dreptate socială.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s